ГРУПИ ЗА ЦОУД

Забавляваме се и творим в часовете по Интереси !
Чухме молбата на книгата, която моли да се отнасяме към нея с уважение и по този повод
учениците направиха книгоразделители. Обещаха да отбелязват прилежно мястото, до което са стигнали в книжките,които ще четат лятото!
Украсихме стаята по интереси с плакатите за Васил Левски, добавихме щъркели за разкош ,закачихме малко мартенички и чакаме нетърпеливо пролетта!
През това време полягаме на атрактивните барбарони и мечтаем… 🙂
Учениците от 1ЦОУД!
Учениците от 3.А клас, под ръководството на г-жа Малинова и г-жа Арабаджийска, се включиха
в националната инициатива за отбелязване на 149 години от гибелта на Апостола на свободата.
Те отдадоха почит към паметта на Левски по един нетрадиционен начин, като рецитираха
Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“, заедно с други ученици от страната в 12:00 ч. на 18 февруари.
Учениците от XI група за целодневна организация на учебния ден /4.Бклас/ отбелязаха 149-та годишнина от обесването на Васил Левски.
Те се преклониха пред паметта на Апостола, като рецитираха стихове, пяха песни и   изготвиха табла под надслов „Апостоле, от теб се учим всички!“
„Трябваш ни, Дяконе.
Да се доближаваме все повече до твоя живот,
А то означава – до България – Майка ни,
За да узряваме като хора, като народ…
Трябваш ни, Дяконе.“
Васил Левски ще остане символ на безсмъртие и пример за родолюбие.
С изработването на постери, презентации и беседи,
в следобедните часовете по занимания по интереси,
учениците обогатиха знанията си за живота, делото и смъртта на Апостола на свободата.
Поклон, Апостоле!

Първото посещение на учениците от XI група за ЦОУД /4.Б клас/

в новосъздадения кът за четене в СУ „ Иван Вазов“ – Благоевград
се проведе по интересен и ползотворен начин.
Тази учебна година четвъртокласниците, под ръководството на г-жа Н. Даргутева,
изработват и представят веднъж седмично работата си по проект: “ Моят читателски дневник“.
През изминалата седмица темата бе  Хари Потър. Благодарение на уютната и иновативна обстановка в къта за четене,
учениците, посредством груповия метод на работа, поглъщаха невероятните истории от поредицата на Хари Потър с голям интерес
и създадоха оригинални творби,  които представиха пред съучениците си.
Инициативата “ Моят читателски дневник“  е част от дейностите на ХI ГЦОУД през учебната година, насочена към популяризиране на четенето и любовта към книгата.
Защото „Дете, което чете, един ден ще бъде човек, който мисли“…
Винаги трябва да вършим добри дела,
но по Коледа отваряме сърцата си и ставаме с частица по-добри.
„Коледна работилница“
На 15.12.2021 г. от 11:30ч в залата на Детския отдел на Регионална библиотека „Димитър Талев“,
учениците от 4 „Б“ при СУ „Иван Вазов“ с ръководители Е. Николова и Н. Даргутева,
се включиха в благотворителната кауза – „Коледен базар“,
имаща за цел да подкрепи семейството на загиналия при пожара в кв. „Струмско“ – Младен Ковачки.
Всеки, който желае да помогне, може да закупи коледни картички, рисунки и коледна украса,
направени от ученици. Изложени са на първия етаж в библиотеката.

Групова работа в час по Занимания по интереси в I А клас! Децата работиха в отбор, показаха, че умеят да бъдат екип, да бъдат толерантни и да си помагат!

 

На 16 ноември учениците от 6 ЦОУД, под ръководството на г-жа М. Димитрова, отбелязаха Международният ден на толерантността. Инициативата е в знак на уважението към различията, многообразието на култури и традиции.

В часа по Занимания по интереси учениците изгледаха кратка презентация, след което проведоха и беседа на тема “Децата-еднакви и различни, но винаги заедно!”. Учениците се запознаха със значението на думата “толерантност”. – уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност. В края на часа всеки ученик прочете, а след което и оцвети своя детелинка с “10 златни правила на толерантността”.

По повод Световният ден на храната-16 октомври,в часа по Занимания по интереси II в клас/ 6 ЦОУД проведе дискусия на тема “Здравословното хранене” и по-конкретно “Ползите от консумацията на сезонни плодове и зеленчуци”. Обсъдихме и кои са те за месец октомври. Накрая беше предвидена и творческа задача – оцветихме и декорирахме тиквички с тиквени семки и царевички с пуканки. Учениците изпълниха задачата с удоволствие, което се вижда и от резултата!

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство и православната младеж. Още Конфуций е казал преди хиляди години: “Силата на нацията идва от целостта на дома”. Защото семейството трябва винаги да е онзи топъл пристан, който приютява и дава сили, както в дни на изпитания, така и в щастливи дни. А в тези интересни времена учениците от IV „б” клас / XI ЦОУД, с учители г-жа Илиева и г-жа Даргутева,  пресъздадоха своите чувства, емоции и разбиране за семейните ценности в различни проекти през изминалата седмица по повод 21 ноември – Деня на  християнското семейство. Чрез проектно-базирано обучение децата изработиха свои индивидуални проекти и илюстрации, свързани с отбелязването на семейния празник.  Запознаха се с историята на празника и българските традиции, вплетени в него. Рисуваха сюжети, посветени на празника, изработиха картички и табла, посветени на семейството, обичта, топлотата и уюта в дома.
​Четвъртокласниците подготвиха и кратка програма, с която поздравиха своите семейства.  Подариха картичките на своите родители по повод светлия празник и им благодариха за обичта и грижите.

Дискусия на тема: „Толерантни ли сме днес?“ проведохме с четвъртокласниците от СУ „Иван Вазов“, по повод Международния ден на толерантността.
В часа за Занимания по интереси, учениците от XI група за целодневна организация на учебния ден, под ръководството на г-жа Н. Даргутева, изработиха Дървото на толерантността, с което призоваха „Да бъдем толерантни!“ „Да се уважаваме!“ „Да приемаме различните!“, защото толерантността е една от онези универсални ценности, която всеки един от нас трябва да притежава!
С учениците от XI ГЦОУД/ IV Б. клас, проведохме урок по родолюбие и отбелязахме Деня на народните будители.
Работата по проект: „Народни будители“, осъществен по време на обучение от разстояние в електронна среда /ОРЕС/,
учениците обогатиха знанията си за българските книжовници, революционери, писатели и поети оставили диря в народната памет.
Урокът завърши с изпълнението на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов.
По повод 5 октомври – 109 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към свободна България.
Учениците от 4.Б клас / XI ГЦОУД, с ръководители Елена Илиева и Невсе Даргутева, посетиха Регионален исторически музей гр.Благоевград и експозицията „Родната къща на Георги Измирлиев- Македончето.
Взеха и участие в инициативата на Община Благоевград за полагане на цветя пред паметника на Македо-Одринското Опълчение.